1998’den bu yana…

Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Adet Düzensizliği

Normalde adet dönemi genellikle dört ila yedi gün sürer. Adet düzensizliği durumlarına örnek olarak; 21 günden kısa veya 35 günden daha uzun aralıklarla adet olma, arka arkaya üç veya daha fazla adet görmeme ve normalden daha ağır veya daha hafif akıntı sayılabilir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Kadınların çoğunun adet dönemleri dört ila yedi gün sürer. Bir kadın genellikle 28 günde bir adet olur, normal adet döngüsü 21 gün ila 35 gün arasında değişebilir. Adet döngüsü, kanamanın birinci gününden diğer kanamanın başlangıcına kadar geçen süredir.

Adet düzensizliğine örnekler:

  • 21 günden az veya 35 günden uzun süren dönemler
  • Arka arkaya üç veya daha fazla adet olmama
  • Normalden çok daha ağır veya daha hafif akıntı
  • Yedi günden uzun süren kanama dönemi
  • Ağrı, kramp, bulantı veya kusmanın eşlik ettiği kanama dönemi
  • Menopozdan sonra, cinsel ilişkiden sonra ve adet dönemleri arasında meydana gelen kanama veya lekelenme

Adet düzensizliklerine şunlar da dahildir:

Amenore: bir kadının hiç adet görmemesidir. Hamile olmayan, emzirmeyen veya menopoza girmemiş (genellikle 45 ila 55 yaş arası kadınlarda görülür) bir kadının 90 gün veya daha uzun bir adet görmemesi olarak kabul edilir. 15-16 yaşına kadar veya göğüsleri gelişmeye başladıktan sonraki üç yıl içinde adet olmayan genç kadınların da amenore olduğu kabul edilir.

Oligomenore: seyrek olarak adet görmeyi ifade eder.

Dismenore: ağrılı adet dönemlerini ve şiddetli adet kramplarını ifade eder. Döngü sırasında bazı rahatsızlıklar çoğu kadın için normaldir.

Anormal uterin kanama şunları içerir: normalden daha fazla adet kanaması, yedi günden daha uzun süren adet dönemi veya dönemler arasında, cinsel ilişkiden sonra veya menopozdan sonra kanama veya lekelenme.

Anormal Adet Kanamasına Ne Sebep Olur?

Adet düzensizliğinin stresten daha ciddi tıbbi durumlara kadar altta yatan birçok nedeni vardır:

Stres ve yaşam tarzı faktörleri: 

Bir kadının günlük rutinde önemli miktarda kilo, diyet, egzersiz rutinlerindeki değişiklikler, seyahat, hastalık veya diğer aksaklıklar, adet döngüsünde etkili olabilir.

Doğum Kontrol Hapları 

Rahim polipleri ya da fibroidler: Rahim polipleri uterusun astarında küçük benign (kanserli olmayan) büyümelerdir. Uterin fibroidler uterusun duvarına yapışan tümörlerdir. Bir elma tohumundan küçük bir greyfurt büyüklüğüne kadar değişen bir veya birkaç fibroid olabilir. Bu tümörler genellikle iyi huyludur, ancak dönemlerde ağır kanama ve ağrıya neden olabilirler. Myomlar büyükse, mesaneye veya rektuma baskı uygulayarak rahatsızlığa neden olabilirler.

Endrometriozis: Rahmi saran endometriyal doku her ay parçalanır ve adet kanaması ile dışarı atılır. Endometriozis, endometriyal dokunun rahim dışında bir yerde büyümesidir. Çoğu zaman, endometriyal doku yumurtalıklara veya fallop tüplerine yapışmıştır; bazen bağırsaklarda veya alt sindirim sistemindeki diğer organlarda veya rektum ve uterus arasındaki alanda büyür. Endometriozis adet dönemi öncesi ve sırasında anormal kanamaya, ağrıya, kramplara veya ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık: (PID) kadın üreme sistemini etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bakteriler vajinadan cinsel temas yoluyla girebilir daha sonra buradan uterusa ve üst genital bölgeye yayılabilir. Bakteriler ayrıca jinekolojik müdahaleler nedeniyle veya doğum, düşük veya kürtaj yoluyla üreme sistemine girebilir. PID semptomları arasında hoş olmayan koku, düzensiz adetler, pelvik bölgede  ve alt karın bölgelerinde ağrı, ateş, bulantı, kusma veya ishal bulunur.

Polikistik Over Sendromu: (PCOS) yumurtalıklar yüksek seviyelerde androjen (erkek hormonu) üretir. Yumurtalıklarda küçük sıvı dolu kistler oluşabilir. Bu kistler ultrasonda görüntülenebilir. Salgılanan androjen yumurtaların olgunlaşmasını önleyebilir ve bu nedenle düzensiz adet dönemleri olabilir veya adet kanaması tamamen durabilir. Ek olarak, PCOS obezite, kısırlık ve hirsutizm (aşırı kıllanma ve akne) ile ilişkilidir. PCOS tedavisi, bir kadının hamileliği isteyip istemediğine bağlıdır. Hamilelik istenilmiyorsa, o zaman kilo kaybı, oral kontraseptif haplar bir kadının döngülerini düzenleyebilir. Hamilelik istenirse, yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar denenebilir.

Erken yumurtalık yetersizliği  Bu durum, yumurtalıkları normal olarak çalışmayan 40 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Menopoza benzer şekilde adet döngüsü durur. Bu, kemoterapi ve radyasyon ile kanser tedavisi gören hastalarda, ailede erken yumurtalık yetmezliği veya bazı kromozomal anormallikler öyküsü varsa ortaya çıkabilir. Bu durum ortaya çıkarsa, doktorunuza danışın.

Adet düzensizliğinin diğer nedenleri şunlardır:

  • Rahim kanseri veya serviks kanseri
  • Steroidler veya antikoagülan ilaçlar (kan seyrelticiler) gibi ilaçlar,
  • Kanama bozuklukları, yetersiz ya da aşırı aktif tiroid bezi veya hormonal dengeyi etkileyen hipofiz hastalıkları,
  • Düşük veya ektopik gebelik (yumurtanın döllendikten sonra uterus dışında bir yere tutunması; örneğin, fallop tüpü içine) gibi hamilelikle ilişkili komplikasyonlar .

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!