1998’den bu yana…

Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Ağız Kokusu Sorunu

Ağız kokusu, genellikle kötü diş hijyeni veya ağız kuruluğunun bir işaretidir. Bu durum ayrıca, daha ciddi bir ağız hastalığının veya gastrik reflü, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi başka hastalıkların belirtisi olabilir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Tüketilen besinlerin dişlerde ve diş etlerinde birikmesi sonucunda kişinin ağız hijyeni bozulmaktadır. Bu durumda ağız içi hijyen doğru bir şekilde yapılmaz ise ağız içerisinde istenmeyen kokular başlayabilir. Bu durumun yanında diş çürükleri, diş eti iltihapları, sigara kullanımı da ağız kokusuna neden olabilir. Ağız hijyeni sağlanmasına rağmen kötü koku geçmezse farklı hastalıkların da ağız kokusu yapabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalıkların başında; karaciğer ve böbrek yetmezliği, farenjit, geniz eti ve boğaz hastalıkları, reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları gelmektedir.

Ağız Kokusu Belirtileri ve Ağız Kokusu Nasıl Teşhis Edilir?

Ağız kokusunun belirtisi genelde kokuya ek ağızda kötü bir tat olmasıdır. Bu koku doğru hijyen ve tedavi sağlanmadıkça etraftaki insanları da rahatsız edecek boyuta gelebilir. Ağız kokusunun nedeni doktor muayenesinde kolayca anlaşılabilmekte ve nedene yönelik tedavi sonrası kötü koku da giderilebilmektedir.

Ağız Kokusunun Tedavi Yöntemleri Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tedavisi genellikle nedene yönelik olmaktadır. Tedavi sonrası ağız hijyenine dikkate eden, düzenli olarak florürlü diş macunu ile günde iki kere fırcalayan, diş ipi ve gerekirse antibakteriyel gargara kullanan hastalarda kötü koku tekrar etmemektedir. Diş bakımından ziyade ağızda dil hiyjeninin doğru sağlanmaması da ağız kokusuna neden olabilir. Bunun için dil temizleme fırçaları ile dil arkadan öne doğru süpürür tarzda temizlenmelidir. Gün içerisinde açlık ve susuzluk da kokuya sebebiyet verebilir, bunun için bol su içilmeli ve sağlıklı beslenilmeli. Bunlara rağmen ağız kokusu geçmez ise farklı sistemik hastalıklardan şüphelenilebilir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Ağız ve diş bakımı uygulamalarını yerine getiriyor ve ağzınızın çok kuru olmamasına dikkat ediyorsanız, bunlara rağmen hala sürekli ağız kokusu ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız bir diş hekimine başvurmalısınız.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!