1998’den bu yana…

Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Araknoid Kistler

Araknoid kistler, beyin veya omurilik ile araknoid membran arasında bulunan, sıvı ile dolu keselerdir. Kistler doğuştan (birincil) veya edinsel (ikincil) olabilir. Semptomlar; baş ağrısı, baş dönmesi ve nöbetleri içerir.

Araknoid Kistler nedir?

Araknoid kistler, beyin veya omurilik ile beyin ve omuriliği kaplayan üç zardan biri olan araknoid membran arasında yer alan ve beyin omurilik sıvısı dolu olan keselerdir.

Primer araknoid kistler doğumda bulunur ve gebelik haftasının ilk haftalarında beyin ve omurilikte ortaya çıkan gelişimsel anormalliklerin sonucudur.

İkincil araknoid kistler birincil kistler kadar yaygın değildir ve kafa travması, menenjit veya tümörlerin bir sonucu olarak veya beyin cerrahisinin bir komplikasyonu olarak gelişir. Araknoid kistlerin çoğu, kafatasının orta kraniyal fossa olarak bilinen bir bölgesinde, beynin temporal lobunun dışında oluşur. Omuriliği tutan araknoid kistler daha nadirdir. Kistin yeri ve büyüklüğü semptomları ve bu semptomların ne zaman başladığını belirler. Araknoid kistleri olan bireylerin çoğu 20 yaşından önce ve özellikle yaşamın ilk yılında semptom gösterir, araknoid kistleri olan bazı kişilerde ise asla semptom görülmez. Erkeklerde araknoid kist görülme oranı kadınlardan dört kat daha fazladır.

Beyindeki bir araknoid kistin tipik semptomları:

  • Baş ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Nöbetler
  • İşitme ve görme bozuklukları
  • Baş dönmesi
  • Denge ve yürüme zorlukları bulunur.

Omurilik çevresindeki araknoid kistler sinir köklerini sıkıştırır ve ilerleyici sırt ve bacak ağrısı, karıncalanma veya bacaklarda veya kollarda uyuşma gibi semptomlara neden olur. Tanı genellikle sıvı dolu araknoid kistleri diğer kist tiplerinden ayırt etmeye yardımcı olan Difüzyon Ağırlıklı MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) kullanılan bir beyin taraması ile veya omurga taraması ile konulur.

Herhangi bir tedavisi var mı?

Araknoid kistlerin nasıl tedavi edileceği konusu hala tartışmalıdır. Tedavi ihtiyacı çoğunlukla kistin konumuna ve büyüklüğüne bağlıdır. Kist küçükse, çevreleyen dokuyu rahatsız etmiyorsa ve semptomlara neden olmuyorsa, bazı doktorlar tedavi uygulamayı tercih etmeyebilir. Geçmişte doktorlar kist sıvısını boşaltmak için şant koyuyorlardı, şimdi ise minimal invaziv cerrahiye izin veren mikronörocerrahi teknikleri ve endoskopik araçlarla, daha çok kistin zarlarını cerrahi olarak çıkarmayı veya kiste bir pencere açmayı tercih ediyorlar. Böylece kistin sıvısı beyin omurilik sıvısına akabiliyor ve emiliyor.

Hastalığın seyri nasıldır?

Tedavi edilmeyen araknoid kistler aşamalı genişlemesi veya kistte kanama sonucu beyin veya omuriliğe zarar verdiğinde kalıcı ciddi nörolojik hasara neden olabilir. Semptomlar genellikle tedavi ile düzelir.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Oluşan teknik arızadan dolayı özür dileriz. Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Randevu İşlemleriniz için Medicine Hospital Çağrı Merkezi