Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besin önerileri
1. İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun.
İşlenmiş gıdalar, taze besinlere göre daha az vitamin-mineral içermektedir. Vitamin-mineraller bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için önemli besin ögeleri olduğu için işlenmiş gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Ayrıca işlenmiş gıdalardaki toksik maddeler kanser hastalıklarının nedenlerindendir.
2. Probiyotik Besinler Tüketin.
Ev yapımı yoğurt, kefir, turşu, boza gibi fermente besinler probiyotik özelliktedir. Probiyotikler bağırsak sağlığını iyileştirici özellikle ve sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruyucu mikroorganizmalardır. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasını sağlarlar. Bağırsak mikrobiyotasının tüm hastalıklara etkisi olduğu gibi bağışıklık sistemine de etkisi büyüktür.
3. Haftada 2 Kez Balık Tüketin.
Balık, güçlü bir omega-3 kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri bağışıklık sistemini destekleyici ve kansere karşı koruyucu özelliktedir. Haftada 2 kez mevsimine uygun balık tüketimi omega-3 ihtiyacını karşılamaktadır.
4. Uzun Süre Aç Kalmayın.
Uzun süre aç kalmak veya kısıtlı diyetler yapmak yetersiz kaloriyle beslenmeye neden olacaktır. Yetersiz kalori ve besin ögesi alımı vücutta vitamin-mineral eksikliklerine sebep olacağı için bağışıklık sistemini de olumsuz etkilemektedir.
5. Renkli Sebzeler ve Meyveler Tüketin.
Besinlere rengini veren fitokimyasallar, besine antioksidan özellik kazandırır. Bu sebeple renkli sebze meyveler antioksidan besin ögelerinden zengin olduğu için bağışıklık sistemini destekleyerek birçok hastalığa karşı koruyucudur.
6. Koyu Yeşil Yapraklı Sebze Tüketimini Artırın.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler turunçgiller gibi yüksek C vitamini içermektedir. C vitamini antioksidan bir besin ögesi olarak bağışıklık sistemini desteklemektedir. Grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı koruyucudur.
7. Mevsimine Uygun Sebze-Meyve Tüketin.
Mevsimine uygun taze sebze-meyve her zaman vitamin-mineral açısından daha zengindir. Ayrıca mevsiminde tüketilen besinlerde toksik özellik gösterecek herhangi bir kimyasal katkı madde olma riski düşüktür.
8. Soğan, Sarımsak Tüketin.
Soğan, sarımsak içerisindeki kükürtlü bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu gibi tümör oluşumunu engelleyici özellikleri de mevcuttur.
9. Sert Kabuklu Kuruyemişler Tüketin.
Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı gibi kuruyemişler E vitamininden zengindir. E vitamini antioksidan vitaminlerden birisidir. Bu içeriği sayesinde bağışıklık sistemini desteklemektedir.
10. Bitki Çayları Tüketin.
Bitki çaylarının özellikle kış aylarındaki girip, nezle, soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarını iyileştirici veya bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri mevcuttur. Özellikle kış mevsiminde hastalıklara karşı korunmak için bağışıklık sistemine etki edecek bitki çayları tüketilebilir. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, ekinezya gibi bitkiler etkili olabilecek çaylara örnek verilebilir. Ayrıca zencefil, tarçın, zerdeçal gibi baharatlar da bağışıklık sistemine oldukça etkilidir.