Kadınların yaşam döngüsünde menopoz kaçınılmaz dönemlerden biri. Yumurtalıklardaki üreme hücrelerinin bitmesi ile birlikte kadınlarda yumurtalık hormon üretimi durur ve kadının adet döngüsü sona erer.
Menopoz yaşı kadından kadına değişmekle birlikte genetik yapı, geçirilmiş karın içi operasyonlar, aile, genetiği, stress ve sigara menopoz yaşını etkileyen faktörlerdendir. Ortalama 45-55 yaş arası kadınların çoğu menopoza girer. Menopozdan hemen önceki adet döngülerinin bozulduğu ve düzensizliklerin olmaya başladığı dönem ise ‘Premenopoz’ olarak adlandırılır.
Menopozdan sonraki evrede kadının vücudunda bazı değişiklikler olur;
Uzun dönemde ise Estrojen Hormonu eksikliğine bağlı olarak
Menopozun birde çok dillendirilmeyen bazı etkileri vardır ki belki de kadının günlük yaşantısını en çok etkileyen sıkıntılardır bunlardır. Menopozdaki estrojen hormonu yokluğunda genital ve idrar yolları doku beslenmesi bozulur ve vajinal dokuda incelme görülür. Bir süre sonra vajinada kuruluk, yanma, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar ve idrar kaçırma problemleri eklenir. Özellikle vajinadaki kuruluk (Atrofi) nedeniyle cinsel ilişki sırasında yanma, acıma, hissiyat kaybı ve hatta lekelenme ve kanamalar olmaya başlar. Bu nedenle kadın cinsel ilişkiden kaçınmaya başlar. Bu da kadının özel yaşantısını ve partneri ile olan iletişimini bozar. Yine üriner sistemde hormon eksikliğinden etkilendiği için özellikle İdrar çıkış kanalı olan üretrada atrofiye bağlı doku kaybı ve sonuçta da idrar yaparken yanma, sık idrar yolları enfeksiyonu ve idrar tutmada güçlük ortaya çıkar. Kadın öksürürken ve ya hapşırırken ‘idrar kaçırmaya’ başlar, tuvalete yetişememe hissi oluşur.
MENOPOZ DÖNEMİNDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN YAPTIĞIMIZ DEĞERLENDİRMELER
Menopoz tanısı konduktan sonra hasta genel sağlığı korumak ve menopoz evresinin kaliteli geçirmek için bazı değerlendirmelerden geçirilir;
MENOPOZ DÖNEMİNDE UYGULADIĞIMIZ TEDAVİLER
Daha fazla bilgi için: Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicine Hastanesi Çağrı Merkezi - 444 0 205