DİZ PROTEZİ

Diz protezi ameliyatı, ülkedeki en yaygın kemik ameliyatlarından biridir. Ameliyata ihtiyacınız olup olmadığı, sizin ve ortopedik bir cerrah olan doktorunuzun dikkatlice birlikte verdiğiniz bir karardır. Dizlerini değiştiren insanların% 90'ından fazlası ağrıda ve etrafta dolaşma yeteneklerinde büyük bir iyileşme görüyor.

Artroplasti olarak bilinen diz protezi ameliyatı, dizinizin hasarlı kısımlarını yapay parçalarla değiştirir.

Ameliyat Olmaya Karar Verme

Birkaç nedenden dolayı ameliyat olabilirsiniz:

• Şiddetli ağrı ve sertlik, yürümenizi, merdiven çıkmanızı veya bir sandalyeden çıkmanızı zorlaştırır.
  • Diz ağrısı dinlenirken sizi rahatsız eder, muhtemelen iyi uyumanızı engeller.
  • Diziniz sıklıkla şişer.
  • Diziniz eğilmiş veya başka kusurları olabilir.
  • Fizik tedavi ve ilaç yardımı gerekebilir.

Ameliyata Hazırlık

Ameliyattan önce, cerrahınız tıbbi geçmişinizi alacak ve röntgen ve muhtemelen kan testleri içeren bir fiziki muayene yapacaktır. Doktorunuz bu röntgenleri kullanarak dizinizdeki hasarın nasıl göründüğünü anlayacak. Doktor ayrıca diz çevresindeki kas desteğinin ne kadar güçlü olduğunu ve eklemi ne kadar iyi hareket ettirebileceğinizi görmek isteyecektir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, doktorunuza kan inceltici, aspirin veya diğer ilaçlar da dahil olmak üzere hangi ilaçları kullandığınızı söyleyin. Ayrıca enfeksiyon, kanama veya kan pıhtısı öykünüz olup olmadığını bilmeleri gerekir. Ameliyattan önce 8 saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemelisiniz.

Ameliyat Sırasında

Sağlıklıysanız, hastanede yatmadan ayakta tedavi prosedürü yapılabilir. Hastanede yapılırsa, en az 1 ila 4 gün hastanede kalmayı bekleyin. Ameliyattan hemen önce, hemşireler size sıvı ve ilaç vermek için kolunuzdaki veya elinizdeki bir damara intravenöz bir çizgi (IV) yerleştirebilirler. Ayrıca cildinizi doktorun keseceği yerde tıraş etmeleri gerekir.

Ameliyat sırasında sizi derin bir uykuya sokmak için genel anestezi uygulanacaktır. Doktorunuz bunun yerine sizi belin altında uyuşturacak ancak uyanık tutacak bir spinal / epidural anestezi vermeye karar verebilir. Çoğu insan genel anesteziyle ameliyat edilmektedir.

Ameliyat 1 ila 2 saat sürebilir. Doktorunuz bunu birkaç şekilde yapabilir. Diz önünde 8-10 inçlik bir kesim yapabilirler. Sonra eklemin hasarlı kısmını ve uyluk kemiğinin yüzeylerini çıkarırlar ve eklemin yanında parlarlar. Bu yapıldıktan sonra, cerrah yapay diz implante eder.

“Minimal invaziv” cerrahi olarak adlandırılan ameliyatı olabilirsiniz. Bu durumda, cerrah daha kısa bir kesim yapacak, yaklaşık 4 ila 6 inç. Bu, kas ve tendona daha az zarar verir. Zayıf, genç ve sağlıklı bir insan genellikle bu teknik için iyi bir adaydır.

Ameliyattan sonra

Bir gün içinde ayağa kalkmayı bekleyebilirsiniz. İlk başta kendi başınıza yapmak zor olabilir. Bu yüzden kalkmak için bir süre paralel çubuklara, koltuk değneklerine, bir yürüteçe veya bastona ihtiyacınız olabilir.

Genellikle, bir ay içinde esneklikte büyük bir iyileşme ve daha az ağrı bekleyebilirsiniz. Dizinizi sık sık egzersiz yapmak, şişmeyi azaltmak ve kaslarınızı güçlendirmek önemlidir.

Onarılmış dizinizi güçlendirmek için bir dizi egzersizden geçecek bir fizyoterapistten yardım almanız gerekebilir. Ne kadar süre fizik tedaviye ihtiyaç duyacağınız sağlığınıza ve ameliyatınızdan kurtulmak için ne kadar motive olduğunuza bağlıdır.

Eklenme Tarihi: 30 Tem 2020