Süt dişlerinin ne kadar sağlıklı ilerlemesini sağlarsak, çocukluk ve yetişkinlik döneminde bir o kadar temiz ve sağlıklı dişler oluşur.
Çocuklarda ağız ve diş bakımına bebeklikten itibaren başlanması gereklidir. İlk dişlerin gözükmesiyle birlikte ağız bakımına başlanmalıdır. Süt dişlerinin ne kadar sağlıklı ilerlemesini sağlarsak, çocukluk ve yetişkinlik döneminde bir o kadar temiz ve sağlıklı dişler oluşur.
Çocuklarda Diş Fırçaları Nasıl Olmalı?
Boyut olarak yaşlarına uygun olmalı, fırçanın kılları çok sert olmamalıdır. Elektrikli diş fırçalarını daha çok sevebilirler, onlara eğlenceli gözüktüğünden motivasyon olup, diş fırçalama isteği daha fazla oluşabilir. Hem de diğer fırçalara göre ağız hijyeni bakımından daha iyi bir iş çıkar. Yetişkinler olarak nasıl belli aralıklarla diş fırçalarımızı yeniliyorsak, çocuklarda da bunu yapmalıyız.
Çocuklarda Hangi Diş Macunu Ne Sıklıkla Kullanılmalı?
3-6 yaş aralığındaki çocuklarda önerilen, ebeveyn eşliğinde fındık tanesi kadar diş macunu kullanmaktır. Çocuklarda 6 yaş itibariyle yutma refleksi geliştiğinden dolayı macunu yutma riski ortadan kalkar. Küçük yaştaki çocuklarda yutma riski olduğu için florürsüz diş macunu kullanmak daha doğru olacaktır. Çocuklarda florozisin en kritik olduğu dönem 3. yaşa kadar olan dönemdir. Minenin gelişmesi tamamlandıktan sonra yani 7-8 yaş aralığında, florozis riski ortadan kalkmaktadır.
Çocuklarda Diş Çürüğü Nedenleri Nelerdir?
Süt dişleri normal dişlere göre daha az mineral, organik yapıyı ise daha fazla içermektedir. Bu yüzden çürük oluşumuna daha eğilimlidir. Çocuklar çürükleri ancak dayanılmayacak derecede ağrı ve sızıntı yaptığı zaman fark ederler. Bazen ağrı olsa korktukları için dişlerinin ağrıdığını dile getirmezler. Bu nedenle ebeveynler kendi dişlerine dikkat ettikleri kadar çocuklarının da dişlerine bir o kadar dikkat etmelidirler.
Çocukların beslenme şekli de önemlidir. Ebeveynler çocukları oyalamak amaçlı veya farklı nedenlerden çok fazla şekerlemeler, çikolatalar, şekerli süt gibi gıdalar verir; fakat bunlar dişlerin çürümesinde en önemli etkenler arasındadır. Çocuklar hem gelişimi için hem de ağız bakımı için dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmelidirler.
Çocuklarda Diş Çürüğüne Karşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
1) Florlu Cila veya Florlu Vernik ile Tedavisi: Diş çürüğünün önlenmesi amaçlanır.
2) Fissür Örtücü Tedavisi: Çiğneyici yüzeyde olan çok derin oyuklara ve temizlenmesi zor olan dişlere fissür örtücü uygulanır. Bu tedavinin amacı ise çürüklerin oluşumunun engellenmesidir.
3) Süt Dişlerde Kanal Tedavisi: Çok fazla ilerlemiş çürük, pulpanın iltihaplanmasıyla beraber birden başlayan ağrılara neden olmaktadır. Bu tedavi yönteminde çocuğun yaşı ve enfeksiyonun durumuna göre kanal tedavisi uygulanabilir.
4) Süt Diş Çekimi: Diş çürüğü çok fazla ilerlemiş, dolgu veya kanal tedavisi yapılamayacak şekilde ise diş çekimi gerekir. Tedavi edilecek bölgede enfeksiyon varsa birkaç gün antibiyotik kullandıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilir.
5) Süt Dişlerinde Yer Tutucu: Genel olarak çürük sebebiyle kaybedilen dişler yüzünden, komşu dişler boşluğa doğru kayabilir ve alttan gelecek olacak daimi dişin yolunu kapatabilirler. Bunu önlemek için yer tutucular kullanılır ve bu çok iyi bir tedavi yöntemidir. Yer tutucular çocuğun daimi dişleri çıkana kadar kullanılmalıdır. Daha çocuk yaşta takıldığı için çocuk büyüyüp, geliştikçe yer tutucu ona küçük gelmeye başlayabilir, genişlemeye veya daralmaya da başlayabilir. Bu gibi durumlarda hemen diş hekimine gidip kontrol sağlanmalıdır. Daimi dişlerin düzgün gelmesi ortodontik tedaviye ihtiyacı da engeller.
Yer tutucular iki çeşit olarak ayrılırlar; Sabit ve hareketli.
– Sabit yer tutucular, adı üstünde hareketi olmayan sabit olarak duran tutuculardır. Diş hekimi tarafından yapıştırılır ve sadece diş hekimi tarafından takılıp, çıkarılabilir.Hasta bunu çıkartamaz.
– Hareketli yer tutucular ise,diş hekimine gerek kalmadan takılıp çıkarılır. Bu durumda bakımı ve temizliği de rahat şekilde yapılır.
6) Çocuklarda PÇK Tedavi Yöntemi: Açılımı paslanmaz çelik kronolarak bilinen, dişe dolgu yapılamayacak kadar harap olmuş dişlere uygulanan tedavi yöntemidir.
Dişin çevresi küçültülerek özel yapıştırıcı ile iç tarafa bakteri girmeyecek şekilde yapıştırılır. Düzenli olarak takibi yapılmalıdır. Süt diş düşeceği zaman pçk ile beraber düşer herhangi ek bir işlem gerektirmez.
Süt Dişlerdeki Çürükler Neden Tedavi Edilmelidir?
Çünkü tedavi edilmez ise ağrıya, ağızda kötü kokuya, çirkin bir görüntü neden olur. Tedavi edilmez ise ileri dönemde birçok rahatsızlığın kapısı açılabilir.
Ebeveynler süt dişleri düşecek düşüncesini hem kendilerinde hem de çocuklarında oluşturmamalıdır. En baştan çocukların ağız ve diş sağlığını dikkate almalıdırlar.