1998’den bu yana…

Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Nasıl Olur?

Ağız içinde çok farklı çeşitlerde bakteri bulunur. Bu bakteriler gıda artıklarını kullanarak, dişlere zarar veren bir asit üretir ve plak oluşur.

Yapışkan bir yapıya sahip olan plak, temizlenmediği takdirde gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı, yani tartar oluşur.

Diş Taşlarının Oluşma Belirtileri

Diş taşı veya tartar olarak isimlendirdiğimiz bu birikintiler; yoğun bir şekilde bakteri içerirler. Sertleştiği için de fırçalama ile çıkmaz.

Sonucunda ise diş etlerinin tahrişine neden olarak; iltihaplanmaya, kanamaya ve ilerleyen sürede diş eti hastalıklarına sebep olur.

Diş taşları, diş eti çizgisinin altında görülmeye başladığında, kanamaya yol açabilecek kaba şişliklere neden olabilir. Diş eti çizgisinin üzerindeki birikintiler; sarı ya da bronz renkte olup, uzaklaştırılmaması halinde daha fazla da büyüyebilir.

Diş eti çizgisinin altında gelişen birikintiler ise kahverengi ya da siyah renklidir. Diş hekimleri tarafından yapılan diş taşı temizliği işlemi ile başarılı bir şekilde uzaklaştırılabilirler.

Diş Taşları Nasıl Önlenir?

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek; diş taşlarının oluşmasını engellemeye yardımcı olan hususlardır.

Her 6 ayda bir ya da diş hekiminizin uygun gördüğü sıklıkta kendisini ziyaret etmeniz; diş taşının ne kadar sürede oluştuğunu ya da oluşup oluşmadığını görmesini sağlayacağı ve bu doğrultuda tavsiyeler vereceği için önemlidir. Ayrıca diş taşları, plakların gelişebilmesi için daha yapışkan bir yüzey alanı sağlayabileceği için; çürük ve diş eti hastalığı gibi çok daha ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Eğer, böyle bir sorununuz var ise diş taşlarınızın temizlenmesi için vakit kaybetmeden bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.

Diş Taşı Taşı Temizliği Nedir?

Diş taşları dişlerin üzerindeki siyah kahverengi sarı görünümlü lekelerdir. Diş aralarında ve dişlerin arka yüzlerinde yoğunlukla görülebilir.
Tedavi genellikle anestezi kullanılmadan dişe zarar vermeyen ultrasonik aletler ile yapılır. Diş taşlarının yoğunluğuna bağlı olarak genellikle tek seansta ve ağrısız olarak tedavi edilir. Tedavi sonrası hastalarda 1 haftaya kadar sıcak-soğuk hassasiyeti normal kabul edilir.

Dişler ne kadar özenle temizlenirse temizlensin, diş taşı oluşabilir. Diş taşları, temizlenmediği takdirde çürüklerden diş eti hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabilir.

Diş Taşı Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağızımızda diş taşı olmaması tamamen diş temizliğine bağlıdır. Diş taşının oluşmaması için düzenli bir şekilde günde en az 2 kez diş fırçalanmalı ve yeterli oranda diş bakımı yapılmalıdır.

Ayrıca diş fırçalarken tek yönlü değil, mutlaka dişlerin arka yüzeylerin ve ağız içinin arka tarafları da özenle fırçalanmalıdır. Diş fırçalamaya ek mutlaka diş ipi ve ağız çalkalama sularının kullanımına özen gösterilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkate Alınması Gerekenler

Diş taşı temizliğinin ardından en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir.

Diş hassasiyeti bakımından çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerin direkt temasından kaçınılmalıdır.

Diş taşı temizliği ardından diş etlerinin daha hızlı iyileşmesi adına tuzlu su ile gargara ve herhangi bir ağrı durumunda ağrı kesici önerilmektedir.

Diş taşı tedavisinin ardından mutlaka diş bakımına önem verilmeli, dişler en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca en az 6 ayda bir olacak şekilde doktor kontrolüne gidilmelidir.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!