Meme dokusu genellikle yaşlandıkça ve yaşa bağlı hormonal değişiklikler sebebi ile azalır. Meme dokusundaki bu azalma zamanla memede sarkmalara sebep olur. Meme dokusundaki sarkmalar sadece yaşlandıkça ortaya çıkan bir sonuç değildir. Meme dokusunu yerinde tutan bağların doğuştan zayıf olması sebebi ile daha erken yaşlarda meme dokusunda sarkma görülebilir.
Meme Dikleştirme ameliyatında mutlaka protez (silikon) kullanılmalı mı?
Hayır. Protez, daha çok meme dokusunun yetersiz olan hastalarda ekstra hacim yaratmak için kullanılır. Aynı zamanda dekolte bölgesinin daha belirgin görünmesi, memenin daha dik durması için temel görevi görür. Daha hacimli göğüslere sahip olmak için hastanın istediği büyüklük doğrultusunda meme protezi kullanmaktayız.
Meme dokusu yeterli ancak sarkmış meme dokusu olan hastalarda protez kullanmadan kendi dokularını kullanarak dikleştirme sağlayabilmekteyiz.
Meme Dikleştirme ameliyatında çok iz kalır mı?
Meme dikleştirme ameliyatının maalesef izsiz bir yöntemi yok. Ameliyattan sonra ters T şeklinde ve meme ucu etrafından yuvarlak bir kesi hattımız oluyor. İzler ilk 1 ay belirgin olsa da iyileşmeye bağlı olarak 1 yıla doğru epey azalmaktadır. Ancak mevcut tecrübelerimiz ışığında bu izlerden hastalarımız genellikle rahatsız olmuyor.
Ameliyat sonrası süreç …
Operasyondan sonra 1 gün hastanede kalış süresi mevcut. Operasyon sonrası birkaç gün minimal ağrı olabilir. Bu ağrılar için ağızdan alınan ağrı kesiciler yeterli olmaktadır. 1 haftadan itibaren günlük hayatınıza çalışmaya dönebilirsiniz. Ağır sporlarla ilgilenen hastalarımızda bunu 1 ay ertelememiz gerekmektedir.
Ve emzirme… Bu soru için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Önceliğimiz süt kanallarının korunarak dikleştirme sağlamak. Hastalarımızın birçoğu sonrasında emzirebilse de nadiren emziremeyen hastalar da mevcuttur.
Dr. Öğr.Üyesi İhtişam Zafer CENGİZ
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi