Mide kanseri, midede başlayan hücrelerin anormal büyümesidir. Mide, karnınızın üst orta kısmında, kaburgalarınızın hemen altında bulunan kaslı bir kesedir. Mideniz yediğiniz yiyecekleri alır ve tutar ve daha sonra onu parçalayıp sindirmeye yardımcı olur. Mide kanseri, midenin herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
Kanserin midede nerede meydana geldiği, doktorların tedavi seçeneklerinizi belirlerken dikkate aldığı bir faktördür. Tedavi genellikle mide kanserini çıkarmak için ameliyatı içerir. Ameliyattan önce ve sonra başka tedaviler önerilebilir.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mide kanserinin belirti ve semptomları şunları içerebilir:
• Yutma güçlüğü
• Yemek yedikten sonra şişkinlik hissi
• Az miktarda yemek yedikten sonra tok hissetmek
• Göğüste ağrılı yanma hissi
• Hazımsızlık
• Mide bulantısı
• Karın ağrısı
• İstenmeyen kilo kaybı
• Kusma
Mide Kanseri Neden Olur?
Mide kanserine neyin neden olduğu net değil, ancak araştırmalar riski artırabilecek birçok faktör tanımladı.
Doktorlar mide kanserinin midedeki bir hücrenin DNA’sında değişiklikler geliştirdiğinde başladığını bilirler. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapacağını söyleyen talimatları içerir. Değişiklikler, hücreye hızlı büyümesini ve sağlıklı hücreler ölürken yaşamaya devam etmesini söyler. Biriken hücreler, sağlıklı dokuyu istila edip yok edebilen bir tümör oluşturur. Zamanla hücreler parçalanabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).
Mide Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Mide kanseri riskini artıran faktörler şunlardır:
• Gastroözofageal reflü hastalığı
• Obezite
• Tuzlu ve tütsülenmiş gıdalarda yüksek bir diyet
• Meyve ve sebzelerde düşük bir diyet
• Ailede mide kanseri öyküsü
• Helicobacter pylori ile enfeksiyon
• Uzun süreli mide iltihabı (gastrit)
• Sigara içmek
• Mide polipleri
Mide Kanserini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Mide kanseri riskini azaltmak için şunları yapabilirsiniz:
• Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Fazla kilolu veya obezseniz, kilo vermenize yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun. Haftada 1 veya 2 kilo yavaş ve sabit bir kilo vermeyi hedefleyin.
• Meyve ve sebzelerle dolu bir diyet seçin. Her gün diyetinize daha fazla meyve ve sebze eklemeye çalışın. Çok çeşitli renkli meyve ve sebzeler seçin.
• Yediğiniz tuzlu ve tütsülenmiş gıdaların miktarını azaltın. Bu yiyecekleri sınırlayarak midenizi koruyun.
• Sigara içmeyi bırak. Sigara içiyorsanız bırakın. Sigara içmiyorsanız, başlamayın. Sigara içmek, mide kanseri riskinizi ve diğer birçok kanser türünü artırır. Sigarayı bırakmak çok zor olabilir, bu nedenle doktorunuzdan yardım isteyin.
• Doktorunuza mide kanseri riskinizi sorun. Mide kanseri riskiniz yüksekse doktorunuzla konuşun. Ailesinde güçlü mide kanseri öyküsü olan kişiler, mide kanseri belirtileri aramak için endoskopi gibi testleri düşünebilir.
Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Mide kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
• Midenizin içini görmek için küçük bir kamera (üst endoskopi). İçinde küçük bir kamera bulunan ince bir tüp boğazınızdan midenize doğru geçirilir. Doktorunuz bunu kanser belirtileri aramak için kullanabilir.
• Test için bir doku örneğinin çıkarılması (biyopsi). Üst endoskopi sırasında herhangi bir şüpheli alan bulunursa, test için bir doku örneğini çıkarmak için özel aletler kullanılabilir. Numune analiz için bir laboratuara gönderilir.
• Görüntüleme testleri. Mide kanserini aramak için kullanılan görüntüleme testleri arasında BT, CT taramaları bulunur.
Mide Kanserinin Evresinin Belirlenmesi
Mide kanserinizin evresi, doktorunuzun hangi tedavilerin sizin için en iyi olduğuna karar vermesine yardımcı olur. Kanserin evresini belirlemek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
• Kan testleri. Organ işlevini ölçmek için yapılan kan testleri, karaciğeriniz gibi vücudunuzdaki diğer organların kanserden etkilenip etkilenmediğini gösterebilir.
• Endoskopik ultrason. Endoskopik ultrason sırasında, ucunda kamera bulunan ince bir tüp boğazınızdan midenize doğru geçirilir. Midenizin resimlerini oluşturmak için özel bir ultrason aleti kullanılır. Endoskopik ultrason, doktorların bir kanserin mide duvarına ne kadar derinden nüfuz ettiğini belirlemesine yardımcı olur.
• Görüntüleme testleri. Testler, BT ve pozitron emisyon tomografisini (PET) içerebilir. Doktorunuz, kanserinize bir evre atamak için bu işlemlerden elde edilen bilgileri kullanır.
Mide Kanseri Tedavi Yöntemleri
Mide kanseri için tedavi seçenekleri kanserin konumuna, evresine ve saldırganlığına bağlıdır. Doktorunuz ayrıca bir tedavi planı oluştururken genel sağlığınızı ve tercihlerinizi de göz önünde bulundurur.
Ameliyat
Ameliyatın amacı, kanserin tamamını ve etrafındaki sağlıklı dokuların bir kısmını çıkarmaktır.
Mide kanseri için kullanılan operasyonlar şunları içerir:
• Mide astarından erken evre tümörlerin çıkarılması. Midenin iç astarıyla sınırlı olan çok küçük kanserler, endoskoptan özel aletler geçirilerek çıkarılabilir. Midenin iç astarından kanseri kesmeye yönelik prosedürler arasında endoskopik mukozal rezeksiyon ve endoskopik submukozal rezeksiyon yer alır.
• Midenin bir kısmının çıkarılması (subtotal gastrektomi). Subtotal gastrektomi sırasında cerrah, midenin kanserden etkilenen kısmını ve çevresindeki sağlıklı dokuların bir kısmını çıkarır. Mide kanseriniz midenin ince bağırsağa en yakın kısmında bulunuyorsa bu operasyon bir seçenek olabilir.
• Tüm midenin alınması (total gastrektomi). Total gastrektomi, midenin tamamının ve çevresindeki bazı dokuların çıkarılmasını içerir. Yemek borusu daha sonra yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçmesine izin vermek için doğrudan ince bağırsağa bağlanır. Total gastrektomi en sık midenin gövdesini etkileyen ve gastroözofageal bileşkede yer alan mide kanserlerinde kullanılır.
• Kanser aramak için lenf düğümlerini çıkarmak. Cerrah, kanseri test etmek için karnınızdaki lenf düğümlerini çıkarabilir.
• Belirti ve semptomları hafifletmek için cerrahi. Midenin bir kısmını çıkarma ameliyatı, ilerlemiş mide kanseri olan kişilerde büyüyen kanserin belirti ve semptomlarını hafifletebilir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları vücudunuzda dolaşarak midenin ötesine yayılmış olabilecek kanser hücrelerini öldürür.
Kemoterapi, kanseri küçültmeye yardımcı olmak için ameliyattan önce verilebilir, böylece daha kolay çıkarılabilir. Kemoterapi, ameliyattan sonra vücutta kalabilecek kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılır. Kemoterapi genellikle radyasyon tedavisi ile birleştirilir.
Kemoterapi, ilerlemiş mide kanseri olan kişilerde tek başına veya hedefe yönelik ilaç tedavisi ile kullanılabilir.
Radyasyon Tedavisi
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Enerji ışınları, siz masada yatarken etrafınızda hareket eden bir makineden gelir.
Mide kanseri için, kanseri küçültmek ve böylece daha kolay çıkarılmasını sağlamak için ameliyattan önce radyasyon tedavisi kullanılabilir. Radyasyon tedavisi, ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılabilir. Radyasyon tedavisi genellikle kemoterapi ile birleştirilir.
Ameliyatla alınamayan ilerlemiş mide kanseri için, büyüyen bir kanserin neden olduğu ağrı veya kanama gibi yan etkileri gidermek için radyasyon tedavisi kullanılabilir.
Hedefe Yönelik İlaç Tedavisi
Hedefe yönelik ilaç tedavileri, kanser hücrelerinde bulunan belirli zayıflıklara odaklanır. Hedefe yönelik ilaç tedavileri bu zayıflıkları bloke ederek kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir. Mide kanseri için, hedefe yönelik ilaçlar genellikle ilerlemiş kanserler veya tedaviden sonra geri gelen kanserler için kemoterapi ile birleştirilir.
Doktorunuz, hangi hedeflenen ilaçların sizin için en çok işe yaradığını görmek için kanser hücrelerinizi test edebilir.
İmmünoterapi
İmmünoterapi, bağışıklık sisteminizin kanserle savaşmasına yardımcı olan bir ilaç tedavisidir. Vücudunuzun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemi kansere saldırmayabilir çünkü kanser hücreleri, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücrelerini tehlikeli olarak tanımasını zorlaştıran proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır.
Mide kanseri için, kanser ilerlediğinde, geri gelirse veya vücudun diğer bölgelerine yayılırsa immünoterapi kullanılabilir.
Destekleyici (Palyatif) Bakım
Palyatif bakım, ciddi bir hastalığın ağrı ve diğer semptomlarından kurtulmaya odaklanan özel tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, devam eden bakımınızı tamamlayan ekstra bir destek katmanı sağlamak için sizinle, ailenizle ve diğer doktorlarınızla birlikte çalışır. Ameliyat, kemoterapi veya radyasyon tedavisi gibi agresif tedaviler uygulanırken palyatif bakım kullanılabilir.
Palyatif bakım diğer tüm uygun tedavilerle birlikte kullanıldığında kanserli kişiler daha iyi hissedebilir ve daha uzun yaşayabilir.
Palyatif bakım, doktorlar, hemşireler ve diğer özel eğitimli profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından sağlanmaktadır. Palyatif bakım ekipleri, kanserli insanlar ve ailelerinin yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu bakım şekli, alabileceğiniz tedavi edici veya diğer tedavilerin yanında sunulmaktadır.
Mide Kanseri İle Başa Çıkma ve Destek
Bir kanser teşhisi ezici ve korkutucu olabilir. Teşhisinizin ilk şokundan sonra uyum sağlamaya başladığınızda, başa çıkmanıza yardımcı olacak görevlere odaklanmanıza yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, şunu deneyin:
• Bakımınız hakkında karar vermek için yeterince bilgi edinin. Doktorunuzdan kanserinizin ayrıntılarını, tipini, evresini ve tedavi seçeneklerinizi yazmasını isteyin. Mide kanseri ve her bir tedavi seçeneğinin yararları ve riskleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu ayrıntıları kullanın.
• Diğer kanserden kurtulanlarla bağlantı kurun. Çevrenizde kanseri yenmiş kişilerle veya destek gruplarıyla iletişime geçin.
• Aktif kalmak. Kanser teşhisi konmak, zevk aldığınız veya normalde yaptığınız şeyleri yapmayı bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Çoğunlukla, bir şeyi yapacak kadar iyi hissediyorsanız, devam edin ve yapın.
Ne Zaman Bir Doktora Başvurulmalı?
Sizi endişelendiren belirti veya semptomlarınız varsa alanında uzman bir doktora başvurun. Doktorunuz mide probleminiz olabileceğinden şüphelenirse, sindirim sistemini etkileyen durumlarda uzmanlaşmış bir doktora (gastroenterolog) sevk edilebilirsiniz. Mide kanseri teşhisi konulduktan sonra, bir kanser uzmanına (onkolog) veya sindirim sistemi üzerinde uzmanlaşmış bir cerraha sevk edilebilirsiniz.
Randevu Öncesi
Randevular kısa olabileceğinden ve genellikle tartışılacak çok fazla bilgi olduğundan, hazırlıklı olmak iyi bir fikirdir. Hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler:
• Randevuyu alma nedeniniz ile alakasız görünebilecek olanlar da dahil olmak üzere, yaşadığınız tüm belirtileri yazın.
• Büyük stresler veya son yaşam değişiklikleri dahil olmak üzere önemli kişisel bilgileri yazın.
• Aldığınız tüm ilaçların, vitaminlerin veya takviyelerin bir listesini yapın.
• Belirtilerinizi ve semptomlarınızı iyileştiren veya kötüleştiren şeyleri not edin. Hangi yiyeceklerin, ilaçların veya diğer faktörlerin belirtilerinizi ve semptomlarınızı etkilediğini takip edin.
• Bir aile üyesini veya arkadaşınızı yanınıza almayı düşünün. Bazen bir randevu sırasında sağlanan tüm bilgileri özümsemek zor olabilir. Size eşlik eden biri, kaçırdığınız veya unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
• Doktorunuza soracağınız soruları yazın.
Doktorunuzla geçireceğiniz zaman sınırlıdır, bu nedenle bir soru listesi hazırlamak tüm endişelerinizi gidermenize yardımcı olabilir.