A Vitamini

>A VİTAMİNİ

A Vitamini Nedir?

A vitamini, retinol, retinal ve retinil esterler gibi yağda çözünebilir retinoidin genel adı olup gıda kaynağının bir hayvan mı yoksa bir bitki mi olduğuna bağlı olarak;

Hayvanlardan elde edilen gıdalarda bulunan A vitamini, önceden oluşturulmuş vitamin A veya retinol olarak adlandırılır;

Meyve ve sebzelerde bulunan A Vitamini provitamin A karotenoid olarak adlandırılır. Karotenoidler insan hücrelerinde retinole dönüşürler ve A vitamini aktivitesi gösterirler. Diğer provitamin A karotenoidler alfa-karoten ve beta-kriptoksinindir. Karotenoidlerden en fazla A vitamini aktivitesi gösteren bileşik ise beta karotendir.

Vücuttaki A vitaminin fazlası retinil esterler halinde karaciğerde depolanır.

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • A vitamini normal demir metabolizmasına katkıda bulunur.
  • A vitamini normal mukozanın korunmasına katkıda bulunur.
  • A vitamini normal cildin korunmasına katkıda bulunur.
  • A vitamini normal  görme yetisinin  korunmasına katkıda bulunur.
  • A vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
  • A vitamininin hücre özelleşmesinde görevi vardır.

A Vitamini İçeren Yiyecekler Nelerdir?

A vitamini bulunan besinler iki grupta ele alınmaktadır. Hayvansal kaynaklı gıdalarda retinol halinde bulunurken bitkisel kaynaklı gıdalarda ise karotenoidler şeklinde (en fazla aktif olan beta karoten) bulunmaktadır. A vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunarak süt ve tahıl gibi bazı gıdalarda da mevcuttur. A vitamini olan besinler;

  • Sığır karaciğeri gibi et ürünleri
  • Yumurta sarısı
  • Somon gibi bazı yağlı balık türleri
  • Yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli, havuç ve kabak gibi diğer yeşil, turuncu ve sarı sebzeler
  • Kavun, kayısı ve mango dahil meyve grubu
  • Kahvaltılık gevrekler

Eklenme Tarihi: 23 Haz 2020