Çocuk tedavi prosedürleri, çeşitli ortopedik bozukluklar, skolyoz, kifoz, kırıklar, tümörler, çıkıklar ve birçok doğumsal bozukluğu içerebilir. Çocuk ortopedik tedavi yöntemleri cerrahi ve cerrahi olmayan olarak iyi ayrılmıştır. Tedavi cerrahi yöntemlerle çocuklara uygulanacaksa, bu yöntem yetişkinlerden farklı bir yaklaşım gerektirir. Çocukların kemikleri hala büyüdüğü için büyüme plağı üzerinde veya yakınında çalışırken hassas olunmalıdır. Cerrahi prosedürün invaziv olmasına rağmen, çocukların hızlı bir şekilde iyileşmelerini sağlamak için daha az invaziv yöntemler kullanılabilir. Çocuk ortopedik tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Alçı yöntemi: Özellikle kırıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem, iyileşmeyi hızlandırmak için kemikleri hareketsiz hale getirmek için kullanılır. Tedavi süreci boyunca kırık kemiklerin hareketsiz kalması, parçaların yeni kemik dokusu ile bağlantı kurmasını sağlar. Doğumsal postural bozuklukları tedavi etmek için de kullanılabilir.
Pavlik bandaj: Özellikle kalça çıkıklarının tedavisinde kullanılan bu yöntem ilk ayda uygulanabilir. Bu bandaj bebekleri rahatsız etmemesi için tasarlanmıştır. Bu tedavide, bebeklerin bacakları birbirinden ayrılabilir ve karın bölgesine doğru çekilebilir. Böylece femur kemiği tamamen kalça kemiğine yerleştirilir. Pavlik bandaj 2 ila 3 ay boyunca gündüz ve gece kullanılabilir. İlk 7 hafta içinde kullanılırsa, başarı oranı artırılabilir. Bu tedavi yöntemi hafif çıkıklarda da kullanılabilir.
Egzersiz ve masaj terapileri: Bu yöntem, uygun ve düzenli egzersizlerle kaynaklanan çeşitli kas ve kemik problemlerini hafifletmeyi veya ortadan kaldırmayı amaçlar. Doğru kas tonusu ve kemik yerleşimi sağlamak için kullanılabilir.
Bantlama yöntemi: Bu yöntem, eklem hareketliliğini kısıtlamadan kas ve kemiklerde oluşan bozuklukları tedavi etmeyi amaçlar ve aynı zamanda ağrıyı gidermek için kullanılabilir. Hafif ve esnek yapısı nedeniyle, kan ve lenf dolaşımını destekler. Kas fonksiyonlarını düzeltmek ve uzuvları doğru pozisyonda tutmak için kullanılabilir.
Cerrahi müdahale: Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri yanıt vermediğinde cerrahi yöntemler kullanılabilir. Özellikle ileri kalça çıkıkları, yürüyüş anomalileri ve kırıklar için, doktor ayrıntılı bir muayene yaparak cerrahi müdahaleye karar verebilir. Bu yöntem, çocuklardaki mevcut kas ve kemik yapısal bozukluklarını tedavi etmek ve gelecekteki sorunları ortadan kaldırmak için kullanılabilir.
Çocukların vücutları hala büyüdüğü için, yetişkinlerden farklı bir kas, eklem ve kemik yapısına sahiptirler. Bu yaşta uzuvlarda bir sorun oluşursa, çocuk doktorları tarafından çocuk ortopedistlere yönlendirilirler. Bu alanlarda çocuk ortopedi uzmanları bebeklerden gençlere kadar olan yaş aralığıyla ilgilenirler. Uzman, detaylı testler ve kapsamlı muayeneler yaparak uygun tedavi yöntemini bulabilir ve aileyi de yanına alarak uygulayabilir. Çünkü ailenin desteği, çocuğun tedaiden gerekli getiriyi alması için önemlidir. Bu uzmanlar gerektiğinde ameliyat yapabilirler. Çünkü büyüme döneminde çocukların vücutları birçok değişiklik geçirdiği için, bazen aileler büyüme ağrılarını anormal ortopedik durumlarla karıştırırlar. Bu nedenle, çocuk doktoruna gitmeden önce çocuk ortopedistlere danışmak daha iyi olabilir.
Çocuğunuzdaki ortopedik bozukluklar hakkında kapsamlı bilgi almak ve en güncel bilimsel yöntemlerle tedavi sağlamak için çocuk ortopedi doktorunuza başvurmayı unutmayın.