Vertigo (baş dönmesi) dönme illüzyonudur. Başta hafiflik, bayılma öncesi durum, dengesizlik, teknede sallanır gibi olma şeklindeki durumları tanımlamak için dizziness terimi kullanılır.
Aslında vertigo bir hastalık değil bir sonuçtur. Birçok neden vertigoya ve dizzinessa neden olabilir. İç kulak, kaslar, kemikler ve gözlerden gelen pek çok duyu, beyin ve beyincik etrafında toplanır, çözümlenir ve dengemiz sağlanır. Bu yollardaki herhangi bir hasar vertigo olarak bulgu verir. Branşlar arası multidisipliner yaklaşım vertigonun tanınmasında ve tedavisinde önemlidir.
Vertigo genellikle iç kulak hastalıklarında sık görülür bulantı, kusma, işitme güçlüğü eşlik edebilir ve genellikle ani hareketler ile artış gösterir.
Özellikle orta ileri yaşta ortaya çıkan, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı öyküsü olanlarda vertigo yakınması var ise beyin ve beyincik hastalıklarını düşünmek gerekir. Nörolojik hastalıklara bağlı vertigolarda ekstremitede his ve kuvvet kusuru görülebilir, denge kaybı eşlik edebilir. Nörolojik hastalıklarda vertigo daha hafif ancak daha uzun sürelidir.
Vertigoya neden olabilecek nörolojik hastalıkların başında beyin damar hastalıkları, migren ve multıple skleroz gelir. Ayrıntılı bir anamnez ve fizik muayene ile neden ortaya konulup görüntüleme tetkikleri ile tanı doğrulanır.